Teoretický model závislosti biologickej účinnosti lokálnych anestetík na dľžke uhľovodíkového reťazce a na pH pri nabitom povrchu fosfolipidovej dvojvrstvy - Cibula, Július (Česká a slovenská farmacie, 1998)
Navrhuje sa teoretický model, podľa ktorého kváziparabolický priebeh biologickej účinnosti lokálnych anestetík typu terciárnych amínov v závislosti na dĺžke hydrofóbneho substituenta („cut-off" efekt) je podmienený kombináciou rozdělovačích a ionizačných rovnováh a geometrických parametrov týchto látok interagujúcich s dvojvrstvou fosfolipidovej membrány. Študuje sa vplyv povrchového elektrického náboja, ktorý pozorujeme pri interkalácii nabitých molekúl lokálneho anestetika do dvoj vrstvy.
Keywords: Relative Biological Effectiveness; anestetika lokální; Lipid Bilayers; teoretické modely; lipidové dvojvrstvy; Models, Theoretical; koncentrace vodíkových iontů; Anesthetics, Local; Hydrogen-Ion Concentration; relativní biologická účinnost