Vliv eukalyptové silice na obsah tuhé fáze v čípkovém základu - Musilová, Marie; Jirků, G (Česká a slovenská farmacie, 1998)
Dilatometrickou metodou byl v práci stanoven vliv eukalyptové silice na obsah tuhých a kapalných podílů v čípkovém základu Al (Adeps neutralis). Po přidání eukalyptové silice získal původně tvrdý tuk plastičtější charakter. Výrazněji než teplota tání se posunula do nižších teplotních pásem teplota změknutí. Kapalné podíly v koncentraci vyšší, než odpovídá obsahu eukalyptové silice, se objevily již v teplotách pod 20°C. Přidání látky s vyšší teplotou tání výrazně neovlivnilo počátek a charakter změn v kritických teplotách pod 30 °C.
Keywords: Plant Oils; čípky; Eucalyptus; oleje rostlin; Suppositories