Pseudoangiomatózní hyperplazie stromatu mléčné žlázy - Hovorková, Eva; Ryška, Aleš; Špaček, J (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 1998)
Prezentujeme 4 případy tumoriformní varianty pseudoangiomatózní hyperplazie stromatu mléčné Žlázy (PAH) u 3 žen a 1 muže ve věku 15 až 42 let. Klinicky se jednalo o tuhé, nebolestivé, volně pohyblivé ložisko průměru až 4 cm, budící dojem fibroadenomu; u muže byla leze palpačně citlivá, charakteru gynekomastie. Mikroskopicky ve stromatu dominoval nález opticky prázdných, ostře ohraničených štěrbinovitých prostorů, často mezi sebou anastomozujících, nepravidelně lemovaných vřetenitjoni buňkami s ovoidními či protáhlými uniformními jádry. Imunohistochemicky byly tyto elementy vimentin pozitivní, faktor VIII a CD31 negativní, neexprimovaly estrogenové receptory, v jednom případě byla zastižena slabá pozitivita progesteronových receptorů. Ultrastrukturálně měly buňky charakter fibroblastů. Patogeneze PAH je nejasná, předpokládá se změněná reaktivita stromálních fibroblastů na hormonální stimulaci. Diferenciálně diagnosticky považujeme za nutné odlišit perilobulámí hemangiom, difuzní angiomatózu, cévní anomálie a především dobře diferencovaný angiosarkom.
Keywords: imunohistochemie; Breast Neoplasms; hyperplazie; Humans; Adolescent; Immunohistochemistry; lidé; nádory prsu; fibroblasty; Female; Diagnosis, Differential; lidé středního věku; Male; mladiství; Adult; Fibroblasts; dospělí; Hyperplasia; Middle Aged; mužské pohlaví; ženské pohlaví; diferenciální diagnóza