Vliv intravenózního podání alfa-tokoferolu na oxygenaci, hemodynamický profil a stupeň lipoperoxidace u nemocných s ARDS - Černý, Vladimír; Živný, Pavel (Anesteziologie a neodkladná péče, 1998)
Vliv intravenózního podávání alfa-tokoferolu na oxygenaci, henmodynamický profil, stupeň lipoperoxidace a sérové hladiny alfa-tokoferolu byl sledován na souboru 25 nemocných s ARDS. Deseti nemocným byl podáván alfa-tokoferol (Vitamin E Fat Emulsio B. Braun) v dávce 600 mg denně po dobu 5 dní (skupina T), kontrolní skupinu tvořilo 15 nemocných (skupina K). Hladina alfa-tokoferolu v séru byla signifikantně vyšší 2. a 4. den u nemocných skupiny T v porovnáni s kontrolní skupinou. V hodnotách oxygenačniho indexu došlo k jeho signifikantním zvýšeni 5. den ve skupině s alfa-tokoferolem (zvýšení Ol ze 153 na 212 ve skupině T v porovnáni se zvýšením ze 158 na 187 ve skupině K). Signifikantně nižší hodnota změny plicniho zkratu byla ve skupině s alfa-tokoferolem (2,2±0,8 oproti 6,0±4,4 ve skupině K). V mortalitě nemocných, době ventilace a úrovni lipoperoxidace nebyly z.az.namenány statisticky významné roz.díly mezi skupinami. Nežádoucí účinky během aplikace alfa-tokoferolu se nevyskytly.
Keywords: syndrom respirační tísně novorozenců; statistika jako téma; dospělí; Respiratory Distress Syndrome, Newborn; Antioxidants; Adult; lidé; Prospective Studies; antioxidancia; Statistics as Topic; Humans; Lipid Peroxidation; prospektivní studie; peroxidace lipidů; vitamin E; Vitamin E