Akútna apendicitída v klinickom obraze u detí - Geryk, Bernard; Kubíková, Eliška (Rozhledy v chirurgii, 1998)
Práca analyzuje 3 860 pacientov operovaných pre akútnu apendicitídu u detí z Hadiska veku, pohlavia, výskytu v roku a operačného nálezu. Najvyšší výskyt akútnej apendicitídy je medzi 8, a 11,, s vrcholom v 10. roku Života. Častejšia je u chlapcov (58,3 %) ako u dievčat (43,7 %), v pomere 1,3 : 1. Častejšia je v chladných mesiacoch (46,5 %), na jeseň (27,3 %) a v zime (25,7 %). Počet gangrenóznych apendicitíd je 34,7 % - u 56, 7 % chlapcov a 43,5 % dievčat. Najviac premeškaných apendicitíd je vo veku najvyššieho výskytu (15,2 %) s vrcholom v 10, roku života (17,8 %) a v januári (13,3 %) , Najvyšší výskyt perforovaných apendicitíd je takisto vo veku najčastejšieho výskytu (14,9 %) s vrcholom v 8, roku života (15,6 %) a v júni (13,5 %), Častejšia je perforácia u chlapcov (58,1 %) ako u dievčat (49,9 %). Počet "negatívnych" apendicitíd je 15,8 %. Prevencia akútnej apendicitídy ostáva pre deficit vo vedomostiach jej etiopatogenézy naďalej otvorená.
Keywords: incidence; Appendicitis; apendicitida; ženské pohlaví; Seasons; Humans; Male; Child; Female; Incidence; mužské pohlaví; lidé; roční období; dítě