Plastika aortální chlopně při revmatické stenóze - Pavel, Petr; Mokráček, Aleš; Černý, Štěpán; Musilová, B (Rozhledy v chirurgii, 1998)
V poslední době se zvyšuje množství plastických výkonů na srdečních chlopních. Autoři referují o 10 nemocných se stenózou aortální chlopně, u nichž provedli rekonstrukci bez nutnosti náhrady. Komisurotomii a dekalcifikaci (rasping) je možno provést v případech, kdy základní anatomický tvar a rozměry chlopně jsou zachovány. Žádný nemocný nezemřel, jeden byl úspěšně reoperován pro aortální insviíicienci. Je popsána a diskutována taktika a technika operací. Je diskutována možnost rekonstrukce aortální chlopně u nemocných indikovaných k aortokoronární rekonstrukci, u nichž se aortální vada jeví jako málo významná.
Keywords: srdeční chlopně umělé; lidé středního věku; Aortic Valve Stenosis; lidé; Female; senioři; mužské pohlaví; Heart Valve Prosthesis; aortální insuficience; Male; Aged; Aortic Valve Insufficiency; Middle Aged; aortální stenóza; ženské pohlaví; Humans