Endoftalmitídy po operáciach šošovky - Strmeň, Peter; Hlaváčková, Katarína; Ferková, Sylvia; Vavrová, K; Jakabovičová, E; Vraštilová, M (Česká a slovenská oftalmologie, 1998)
V retrospektívnej trojročnej štúdii (1993 -1995) sa zistil výskyt endoftalmitídy po operáciách šošovky vykonaných na I. očnej klinike FN a LF UK v Bratislave u 20 z 2374 operovaných očí (0,84 %). Pacienti s endoftahnitídou boli liečení antibiotikami lokálne i celkovo. Steroidy celkovo dostávalo deväť pacientov. Pars plana virektómia sa v ich liečbe nepoužila. V dôsledku endoftahnitídy sa muselo jedno oko exenterovať. Na jednom oku, na ktorom sa šošovka extrahovala extrakapsuláme po predchádzajúcej vitrektómii pre proliferatívnu diabetickú retinopatiu, sa vyvinula neskôr inoperabilná amócia sietnice. Na jednom oku bola prítomná inveterovaná amócia sietnice už pred extrakciou šošovky, ktorá sa vykonala Z kozmetických dôvodov. Bez komplikácií sa zhojilo po konzervatívnej liečbe 9 očí. Na 8 očiach zostali jemné synechie dúhovky a zákaly sklovca. Tri oči sú bez svetlocitu, z nich jedno bolo bez svetlocitu už pred extrakciou šošovky. Zraková ostrosť lepšia ako 2/60 sa dosiahla na 70 % očí a 50 % očí malo výslednú zrakovú ostrosť lepšiu ako 6/36.
Keywords: oční čočka; endoftalmitida; Lens, Crystalline; lidé; Postoperative Complications; pooperační komplikace; Endophthalmitis; Humans