Syndrom toxického šoku u hospitalizovaných nemocných (1985-1997) - Špidlenová, Alena; Táborská, Jana; Koubová, A; Valchová, M; Petráš, Petr (Praktický lékař, 1998)
Syndrom toxického šoku je závažné onemocnění, na které je nutné myslet při přítomnosti určitých klinických projevů a laboratorních parametrů. Tyto priznaky byly sestaveny v kritéria typická pro vyslovení diagnózy. Onemocnění může vést až k selhání životních funkcí. Ve Fakultní nemocnici v Plzni bylo v létech 1985 -1997 hospitalizováno celkem 36 nemocných s klinickým obrazem tohoto onemocnění. Na Infekční klinice FN v Plzni byla diagnóza klinicky stanovena při hospitalizaci u 34 nemocných, ve 27 případech pak potvrzena kultivačním nálezem Staphylococcus aureus a následně i detekcí produkovatelného toxinu. Ve sledovaném souboru bylo nejčastější příčinou klinických projevů současné působení toxinu TSST-1 a enterotoxinu A - celkem ve 29 %, dále to byl enterotoxin B v 19 %, enterotoxin A v 15 %. Enterotoxin C a TSST-1 samostatně v 11 % a kombinace enterotoxinu C a TSST-1 v 7 %. U 4 % nemocných byla prokázána produkce enterotoxinu B a C současně. V práci jsou uvedeny různé klinické formy nemoci, souhrn laboratorních výsledků sledovaných pacientů a přehled užité terapie.
Keywords: Staphylococcal Infections; Humans; stafylokokové infekce; šok; Female; dospělí; Syndrome; lidé; Shock; streptokokové infekce; Streptococcal Infections; biologické toxiny; Adult; ženské pohlaví; Inpatients; Male; syndrom; Adolescent; hospitalizovaní pacienti; Toxins, Biological; mužské pohlaví; mladiství