Rezistence k aminoglykosidům - Bergerová, Tamara (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 1998)
Je podán přehled mechanismů přirozené, a zejména získané rezistence bakterií k aminoglykosidům. Největší prostor je věnován enzymatické modifikaci molekul aminoglykosidových antibiotik. Jsou uvedeny příklady nejčastějších mechanismů a jejich kombinací u vybraných bakteriálních druhů. Druhá část článku je zaměřena na sledování stavu rezistence k aminoglykosidům v ČR a možné příčiny vysoké rezistence u nás. Srovnání našich výsledků s výsledky rezistence v ostatních evropských zemích je pro nedostatek hrubých dat velmi obtížné.
Keywords: transferasy; Drug Resistance, Microbial; Evropa; Microbial Sensitivity Tests; mikrobiální testy citlivosti; Transferases; antibiotická rezistence; ANTIBIOTIKA AMINOGLYKOSIDOVÁ; Bacteria; Europe