Mikrosporídiová infekcia u pacienta s AIDS - Čisláková, Lýdia; Schréter, I; Jarčuška, Pavol (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 1998)
Dôkaz mikrosporídií u ľudí je spájaný s chorobami, ktorých následkom je silné oslabenie imunitného systému, a to predovšetkým s AIDS. Autori popisujú prípad 4l-ročného pacienta s AIDS, u ktorého boli spóry mikrosporídií dokázané v stolici. Je to prvý popis mikrosporídiovej infekcie u pacienta s AIDS na Slovensku. Vzhľadom k tomu, že počet HIV pozitívnych pacientov sa zvyšuje aj u nás, bude potrebné venovať pozornosť aj mikrosporídiovým ochoreniam.
Keywords: Feces; Acquired Immunodeficiency Syndrome; dospělí; AIDS; fluorescenční barviva; Diarrhea; Adult; lidé; průjem; Humans; Fluorescent Dyes; Male; mužské pohlaví; Microsporida; feces