Manifestace myasthenia gravis pro exstirpaci tymomu torakotomií - Piťha, J; Schützner, J; Šmat, V (Rozhledy v chirurgii, 1998)
Během 10 letého období bylo na našem pracovišti provedeno 8 reoperací u pacientů, jimž byl na jiném pracovišti odstraněn nádor týmu z torakotómie. U všech pacientů došlo po různé době k rozvoji myasthenia gravis. U 3 pacientů byla při reoperaci prokázána recidíva tymomu. Naše zkušenosti ukazují, že nádory týmu je třeba operovat ze sternotomie, aby bylo možné odstranit nejen nádor, ale i celou tkáň týmu včetně druhostranného laloku a mediastinálního tuku.
Keywords: dospělí; torakotomie; Thoracotomy; Humans; lidé středního věku; Middle Aged; myasthenia gravis; mužské pohlaví; Myasthenia Gravis; Adult; ženské pohlaví; thymom; lidé; TYMEKTOMIE; Thymoma; Aged; senioři; Male; Female