Resekce jater u chronických difuzních jaterních onemocnění - Leypold, Jindřich; Piskač, Petr; Horváth, V; Ondrůšková, O; Breinek, P (Rozhledy v chirurgii, 1998)
V období 1987 -1997 bylo na II. chirurgické klinice Masarykovy univerzity v Brně provedeno 187 resekčních výkonů na játrech pro benigní a maligní onemocnění jater. Nemocniční mortalita operovaných byla v posledních 2 letech 6,6 %. Jedním z faktorů, které mají vliv na pooperační morbiditu a mortalitu, je počet operovaných S chronickým difuzním onemocněním jater. Pro zhodnocení funkční kapacity jater a možnosti velikosti resekce autoři používají vyšetření retence indocyaninové zeleně (ICG). Hodnota ICG do 6 % neomezuje velikost resekce, do 15 % dovoluje bisegmentektomii nebo menší výkon, do 20 % segmentektomii nebo menší výkon, do 35 % povrchní excize.
Keywords: Humans; lidé; nádory jater; indokyanová zeleň; Liver Neoplasms; Indocyanine Green