Kedy a ako operujeme inguinálně hernie u detí - Drahovský, Pavol; Vajó, Július; Dankovčík, J; Balunová, E; Bodnárová, A; Toncr, I; Horbaj, A; Stec, V; Garčar, P (Rozhledy v chirurgii, 1998)
Za 15 rokov sa na pracovisku autorov vykonalo 4 694 operácií inguinálnych hemií a hydrokél u detí vo veku 0-15 rokov Naičasteišie šlo o deti medzi 2-5 rokom (45 %). Chlapcov bolo 4,5krát viac ako dievčat a aj stranové rozdelenie zodpovedá približne literárnym údajom. Recidíva hemie sa vyskytla u 33 detí (tj. 0,7 %) operovaných na vlastnom pracovisku a u 19 detí pôvodne operovaných inde - celkový výskyt recidív v súbore 1,1 %. U 25 detí boli zistené faktory, ktoré predisponujú vznik recidívy. Táto vznikla najčastejšie u detí operovaných do jedného roka veku (52 %). Preto autori doporučujú operácie práve tejto kategórie zveriť detskému chirurgovi.
Keywords: Recurrence; Humans; dítě; Child; Infant, Newborn; Child, Preschool; ženské pohlaví; recidiva; novorozenec; Female; mužské pohlaví; hydrokéla; Male; inguinální hernie; lidé; Testicular Hydrocele; předškolní dítě; Hernia, Inguinal