Malígny melanóm mäkkých častí (svetlobunkový sarkóm) - raritný prípad viacorgánovej lokalizácie - Kothaj, Peter; Turčan, I; Marko, Ľ; Čunderlík, P; Fukal, J; Okapec, Stanislav (Rozhledy v chirurgii, 1998)
Malígny melanóm mäkkých častí (Malignant Melanoma of Soft Parts - MMSP) je extrémne zriedkavý nádor. Ako zvláštna patologická jednotka bol po prvý krát popísaný Enzingerom v roku 1965 s pôvodným názvom „svetlobunkový sarkom šliach a aponeuróz" (Clear Cell Sarcoma of Tendons and Aponeuroses), pretože sa najčastejšie združuje s tenosynoviálnymi štruktúrami. Nádory sa vysk)^ujú predilekčne na končatinách. Prvý viscerálny prípad bol popísaný až v roku 1993 a to na duodéne. V práci popisujeme prípad 64-ročného muža. u ktorého sa malígny melanóm mäkkých častí vyskytol na žalúdku, v pankrease, v mesocolon, na stehne a v axile a bol úspešne chirurgicky vyriešený resekciou žalúdka, resekciou hlavy pankreasu, resekciou nádoru v mesokolon a exstirpáciou nádorov v axile a na stehne. Vo všetkých lokalizáciách bol histologický a imunohistochemicky potvrdený (pozitivita S-100 protein, vimentin, HMB-45 a negativita CK, EMA, desmin, aktin). Tento viaóorgánoyý výskyt je raritný a podfa dostupnej literatúry sa jedná zrejme o prvý publikovaný prípad tohto nádoru na žalúdku a na pankrease.
Keywords: nádory žaludku; imunohistochemie; Sarcoma, Clear Cell; nádory slinivky břišní; stehno; sarkom z jasných buněk; mužské pohlaví; Immunohistochemistry; lidé; Pancreatic Neoplasms; lidé středního věku; Melanoma; Stomach Neoplasms; Thigh; Middle Aged; Male; Humans; melanom