Úloha teofylinu v léčbě exacerbace chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN) - Musil, Jaromír; Hirsch, Vladimír; Votroubková, O (Praktický lékař, 1998)
Autoři zjišťovali koncentraci teofylinu při přijetí u 103 nemocných hospitalizovaných pro exacerbaci chronické obstrukční plicní nemoci. Koncentrace teofylinu v subterapeutickém rozmezí (méně než 10 mg/l) byla zjištěna u 41 (40 %), v terapeutickém rozmezí (10-20 mg/l) u 40 (39 %) a nad terapeutickým rozmezím (více než 20 mg/l) u 22 (21 %) nemocných. Nežádoucí účinky byly pozorovány u 3 (3 %) nemocných. Studie ukázala, že teofylin u většiny nemocných nemůže být lékem první volby v nemocniční léčbě. Předávkování teofylinu není časté, a pokud k němu dojde, jsou nežádoucí účinky vzácné.
Keywords: obstrukční plicní nemoci; Female; Aged; theofylin; Humans; ženské pohlaví; mužské pohlaví; senioři; lidé; Middle Aged; lidé středního věku; Theophylline; Male; Lung Diseases, Obstructive