Naše skúsenosti s Wobenzymom v liečbe chorých s reumatoidnou a psoriatickou artritídou - Szilasiová, Angela; Macejová, Želmíra; Jautová, Jagienka; Pundová, Lýdia; Číderová, A (Praktický lékař, 1998)
Cieľom našej nekontrolovanej štúdie bolo sledovanie znášanlivosti a bezpečnosti preparátu Wobenzym u chorých s reimiatoidnou a psoriatickou artritídou, ktorí súčasne užívali inú protizápalovú liečbu a vyhodnotenie jeho postavenia při kombinovanej liečbe RA a PsA. Wobenzym sme pridali v dávke od 9 do 15 enterosolventných draží na deň k zavedenej protizápalovej antireumatickej liečbe u 23 pacientov s RA a 4 chorých s PsA pre pretrvávanie klinickej a laboratórnej aktivity. Liečba trvala 16 týždňov a viac. Hodnotenie účinnosti Wobenzymu lekárom ako vefmi dobré bolo v 33,3 %, dobré v 54,3 % a neuspokojivé 12,4 %. Hodnotenie fyzickej schopnosti pacientom bolo: 18 pacienti (75 %) udávali lepšiu fyzickú schopnosť po liečbe Wobenzjnnom a iba 25 % (6) pacientov malo rovnakú a nikto neudával jej zhoršenie. Pri hodnotení klinických parametrov sme zistili po 4-mesačnej Uečbe pokles rannej stuhnutosti (p < 0,01) a zlepšenie úchopovej sily (p < 0,05), zníženie kľbového indexu a indexu neschopnosti podľa HAQ, avšak bez štatistickej významnosti. Zaznamenali sme pokles FW, koncentrácie CRP a CIK (p < 0,01). Koncentrácie α-2 makroglobulínu, α-1 antitrjrpsínu, hemoglobinu a hodnoty amyláz sa nevýznamné menili v priebehu liečby. Naše sledovanie potvrdilo priaznivé ovplyvnenie reumatického procesu Wobenzymom, dobrú znášanlivosť a bezpečnosť liečby u chorých s reumatickými chorobami aj pri ich polyterapii.
Keywords: senioři; psoriatická artritida; enzymoterapie; hydrolasy; WOBENZYM; Arthritis, Psoriatic; Middle Aged; mužské pohlaví; Adult; Enzymes; Hydrolases; ženské pohlaví; Humans; Arthritis, Rheumatoid; lidé středního věku; enzymy; revmatoidní artritida; Enzyme Therapy; dospělí; Female; Aged; lidé; Male