Farmakologické aspekty konzervativní léčby benigní hypertrofie prostaty - Višňovský, Peter; Veselský, Zbyněk (Praktický lékař, 1998)
Benigní hyperplazie prostaty je aktuální problém mužské populace vyšších věkových skupin. V posledním desetiletí bylo věnováno mnoho úsilí jeho farmakoterapeutickému řešení. I u nás se používají léky ze skupin α1 sympatolytik (alfiizosin, tamsulosin, doxazosin), antiandrogen finasterid, rostlinné extrakty ze Serenoa repens či Pygeum africanum a polyenové antibiotikum. mepartricin. Ve světle nových poznatků o etiopatogeneze BPH i mechanismech působení některých léků je možno zvažovat farmakoterapii nejen na základě účinku na BPH, ale také s prihlédnutím na nežádoucí účinky a kvalitu života pacientů.
Keywords: sympatolytika; Finasteride; testosteron; lidé; hyperplazie; nádory prostaty; Prostatic Neoplasms; estrogeny; Estrogens; Male; Aged; Mepartricin; mepartricin; lidé středního věku; Testosterone; senioři; mužské pohlaví; finasterid; Hyperplasia; Middle Aged; Sympatholytics; Humans