Chirurgicky asistovaná rychlá expanze patra - první zkušenosti - Krug, Jiří; Šváchová, J; Horal, Jan (Ortodoncie, 1998)
Komprese horní čeíisti je problémem, se kterým se setkáváme ve stomatologických ordinacích velmi často. Technika rychlé expanze pátraje efektivní metodou často používanou u rostoucích pacientů. U dospělých jsou navíc nutné speciální osteotomie na přilehlém skeletu. V literatuře jsou navrženy rozdílné kombinace osteotomií. Autoři uvádějí dva případy chirurgicky asistované rychlé expanze patra, které byly provedeny rozlišným způsobem. Dosavadní zkušenosti ukazují, že metoda chirurgicky asistované RPE je účinná a autoři ji doporučují.
Keywords: maxila; stomatochirurgie; Surgery, Oral; ženské pohlaví; dospělí; Humans; Adult; Female; abnormality čelisti; techniky palatinální expanze; Jaw Abnormalities; lidé; Palatal Expansion Technique; Maxilla