"Tahové" a "tlakové" osteony - realita nebo mýtus? - Heřt, Jiří; Fiala, Pavel; Kaiser, J; Vais, P (Acta chirurgiae orthopaedicae et traumatologiae Čechoslovaca, 1998)
Předložená práce ověřuje hypotézu, podle níž existují V haverské kostní tkáni dva typy osteonů, „tahové" a „tlakové". „Tahové" osteony mají vznikat pod vlivem tahu a mají mít vyšší pevnost v tahu. Opak má platit pro osteony „tlakové". V předložených experimentech byla porovnávána pevnost kostní tkáně v tahu i tlaku na vzorcích z mediální stěny diafýzy femuru, vystavené in vivo tlaku, s pevností vzorků z laterální stěny, vystavené tahu. Vzorky byly připraveny tak, aby se jejich dlouhá osa, ve které byly vzorky zatěžovány, kryla se směrem osteonů.Ty totiž nejsou u femuru orientovány v podélněm směru, ale vytvářejí dva šroubovicové antirotační systémy, umístěné v protilehlých stěnách diafýzy. Orientace osteonů byla určena po náplni haverských kanálů tuší podle vlastní metody autorů.
Keywords: biomechanika; femur; kosti a kostní tkáň; tlak; lidé; Biomechanical Phenomena; Bone and Bones; Tensile Strength; Femur; Pressure; pevnost v tahu; Humans