Dynamika uvolňování neomycinu a linkomycinu in vitro ze sklokeramických materiálů - Hanovcová, Irena; Urban, K (Acta chirurgiae orthopaedicae et traumatologiae Čechoslovaca, 1998)
In vitro byla sledována dynamika uvolňování neomycinu a linkomycinu ze sklokeramických materiálů BAS-0, BAS-HA a BAS-R ve formě drti. Po nasycení jednotlivými antibiotiky byly vzorky sklokeramiky převrstveny fibrinovým lepidlem a po jeho zatuhnutí pufrovaným fyziologickým roztokem. Ve vzorcích odebíraných ve stanovených intervalech po dobu 2 měsíců bylo stanoveno eluované množství ATB agarovou jamkovou metodou. Vylučování ATB ze sklokeramiky probíhalo ve 2 fázích, k zpomalení eluce docházelo většinou po 6 hodinách. Pri použiti kompožit došlo k dalšímu snížení rychlosti eluce ještě po 48 hodinách. Z celkového vyloučeného množství ATB bylo 50 % uvolněno u neomycinu za 2-4 hodiny, u linkomycinu za 6 hodin. Po 48 hodinách byla uvolňována už jen malá množství ATB, která však byla detekovatelná ještě i na konci sledovaného období. Celkové uvolněné množství ATB bylo ovlivněno typem použitého materiálu, event. v menší míře i jeho velikostí a v případě kompozit vzájemným poměrem jejich složek.
Keywords: Adhesives; Neomycin; biokompatibilní materiály; lidé; Drug Carriers; Humans; Biocompatible Materials; Lincomycin; nosiče léků; linkomycin; neomycin; adheziva