Primární karcinom duodena - Suchý, T; Bernardová, M; Mlčoch, T; Tichý, J (Rozhledy v chirurgii, 1998)
Autoři popisují případ 70 letého muže s primárním adenokarcinomem 4. úseku duodena. Pro raritnost onemocnění došlo u něj k diagnostickému i terapeutickému tápání. Od endoskopické a bioptické diagnózy uplynuly 3 měsíce do chybně indikované derivačm' operace, a až za další měsíc došlo k resekční léčbě tumoru. U vyčerpaného pacienta vznikla pooperační pankreatitida s následným multiorgánovým selháním, kterému podlehl. Na onemocnění je nutno myslet i při chudé symptomatologii. Náš pacient měl jen nauzeu a anémii. Diagnosticky nejcennějším je endoskopické vyšetření pro orální a vyšetření dvojím kontrastem pro aborálm' úsek duodena. Metodou léčby je duodenopankreatektomie pro horní a segmentální resekce pro distální úsek duodena.
Keywords: nádory duodena; Adenocarcinoma; adenokarcinom; lidé; Duodenal Neoplasms; mužské pohlaví; Male; Humans