Systémový lupus erythematodes a počítačová tomografie mozku - Böhm, J; Dostál, Ctibor; Obenberger, Jiří; Peterová, Věra (Česká revmatologie, 1998)
14 nemocných s diagnózou systémový lupus erythematodes (SLE) s postižením mozku bylo vyšetře- no na oddělení computerové tomografie (CT) s cílem detekce a klasifikace morfologických abnor- malit mozku u tohoto onemocnění. 9 nemocných mělo neurologické příznaky, 4 psychické a 1 kombinaci obou. Většina nemocných byla vyšetřena nativně (85,7 %). Normální nález byl na CT u 9 nemocných (62,3 %), odlišný od normy byl zaznamenán u 5 nemocných (35,7 %). Patologické nálezy byly rozděleny na difuzní, ložiskové a na kombinaci obou předchozích. Nejčastějším difuzním nálezem byla atrofie mozková (21,4 %), z ložiskových nálezů arachnoidální cysty (14,3 %), a v kom- binaci obou předchozích typů vícečetné hypodenzity bílé hmoty obou hemisfér s difuzní atrofií mozku. Význam a hodnocení těchto nálezů u SLE je dále diskutováno.
Keywords: Tomography, Emission-Computed; nemoci centrálního nervového systému; chronické poškození mozku; systémový lupus erythematodes; tomografie emisní počítačová; Lupus Erythematosus, Systemic; Magnetic Resonance Spectroscopy; Humans; Brain Damage, Chronic; lidé; magnetická rezonanční spektroskopie; Central Nervous System Diseases