Potřebuje obor tuberkulóza a respirační nemoci jednotky intenzivní respirační péče? - Musil, Jaromír; Hirsch, Vladimír (Studia pneumologica et phtiseologica, 1998)
Autoři porovnali úmrtnost nemocných léčených pro exacerbaci chronické obstrukční plicní nemoci na standardním odděleni a na jednotce intenzivípirační péče (JIRP). Úmrtnost nemocmých léčených na standardním oddělení byla 20,5 %, na jednotce intenzívní respirační péče 19 % (p < 0,05). Úmrtnost nemocných léčených pro život ohrožující exacerbaci byla ve skupině léčené na standardním oddělení 50 %, na jednotce intenzívní respirační péče 19 % (p 0,05). Ve skupině nemocných léčených pro těžkou exacerbaci se úmrtnost signifikantně nelišila (standardní léčba 29 %, intenzivní 12 %, N.S.). Intenzivní léčba na JIRP vedla ke snížení úmrtnosti.
Keywords: jednotky respirační péče; péče o pacienty v kritickém stavu; nemocniční oddělení; tuberkulóza; mužské pohlaví; ženské pohlaví; Chronic Disease; Respiratory Care Units; Hospital Departments; obstrukční plicní nemoci; Female; lidé; chronická nemoc; Lung Diseases, Obstructive; Critical Care; Tuberculosis; Humans; Male