Příspěvek k léčbě traumat vedlejších nosních dutin - Lukáš, Jindřich; Betka, Jan; Klozar, Jan (Otorinolaryngologie a foniatrie, 1998)
Autoři ve svém sdělení uvádějí dosavadní zkušenosti s léčbou traumat obličejového skeletu. Analyzují sestavu 23 pacientů se zlomeninou obličejového skeletu. Jako nejčastější příčinu poranění uvádějí kriminální násilí, 14 pacientů. Nejvíce ohroženou věkovou skupinou jsou muži ve třetím deceniu, 12. Autoři uvádějí velmi dobré výsledky s použitím miniplotének při rekonstrukci impresivní zlomeniny čelní dutiny. Otázkou zůstává nutnost umělé drenáže mezi dutinou nosní a čelní. Rovněž dobré výsledky uvádějí s použitím silikonových plotének u rozsáhlých defektů retromarginálních zlomenin očnice.
Keywords: Frontal Bone; Female; Frontal Sinus; ženské pohlaví; Paranasal Sinuses; Orbital Fractures; lidé; drenáž; Drainage; fraktury očnice; paranazální dutiny; Male; Facial Bones; sinus frontalis; obličejové kosti; čelní kost; vnitřní fixace fraktury; mužské pohlaví; Fracture Fixation, Internal; Humans