Mykotické a bakteriální osídlení silikonu hlasových protéz a jeho biodegradace - Slavíček, Aleš; Jablonický, Pavol; Betka, Jan; Novák, Václav; Lašťovičková, B (Otorinolaryngologie a foniatrie, 1998)
Největším problémem životnosti hlasových protéz je bakteriální a zejména mykotické osídlení jejich povrchu, jehož následkem je porucha těsnosti uzavíracího ventilu protézy, s násled- ným zatékáním tekutin a potravy do dýchacích cest. Cílem práce bylo pokusit se zabránit osídlování povrchu silikonu a tím prodloužit životnost protéz. Byly testovány dva typy silikonu (Silastic Q7-4550-50 ShA a Q7-4765-65) ve 4, 8 a 12týdenní expozici. Ani jeden z těchto materiálů nebyl in vitro plísní napadán. Byla provedena mikroskopie napadených protéz po různé době expozice in vivo. Silikon implantované protézy byl osídlen četnými mikroorganismy, především plísněmi. Výsledky potvrzují hloubkovou degradaci silikonové pryže lokalizovanou do ostrůvků.
Keywords: Silicones; hlasové řasy; Biodegradation, Environmental; selhání protézy; biodegradace; ŘASY A HOUBY; Bacteria; Vocal Cords; Prosthesis Failure; silikony