O laboratoři na dlani anebo zpráva o sympoziích - Brdička, Radim (Časopis lékařů českých, 1998)
Do DNA laboratoří začíná vstupovat „biočipová“ technologie, a to již nejen na úrovni prototypů, ale komerčně vyráběných „přístrojů“, které naznačují ohromný výkonnostní skok, ke kterému může v dohledné budoucnosti dojít. Miniaturizace proniká do většiny procesů charakterizujících DNA laboratoře. Jsou to především mikročipy využí- vající hybridizaci nukleových kyselin, ale byly již vyvinuty mikročipy, v nichž může probíhat polymerázová řetězová reakce nebo separace buněk. Funkce těchto mikropřístrojů je souběžně s jejich vývojem ověřována na reálných úkolech, které jsou s jejich pomocí řešeny.
Keywords: poškození DNA; DNA Damage; Genetic Techniques; genetické techniky; klinické laboratorní techniky; Miniaturization; miniaturizace; Clinical Laboratory Techniques