Kombinovaná chirurgická léčba portální hypertenze - Kala, Zdeněk; Šilhart, Zdeněk; Hanke, Ivo; Kysela, P; Němec, Miroslav; Novotný, I; Bulíková, A; Smejkal, Petr (Rozhledy v chirurgii, 1998)
Krvácení z jícnových varixů je v 85 - 90 % případů zastaveno konzervativními (tj. nechirurgickými) postupy. Metodou volby je endoskopická sklerotizace nebo ligace, méně často je nutné zavedení TIPSu. U zbývajících stavů je nutno sáhnout k některému z chirurgických způsobů stavění krvácem' - devaskularizační operaci či akutnímu založení porto-systémové spojky. Autori zdůrazňují význam devaskularizačm'ch operací pro jejich jednoduchost. Na prikladu kazuistiky dokládají, že je někdy výhodné obě metody chirurgické léčby kombinovat.
Keywords: vena portae; Vascular Surgical Procedures; Female; kombinovaná terapie; Adult; dospělí; portální hypertenze; Humans; ženské pohlaví; Portal Vein; ezofageální a žaludeční varixy; Combined Modality Therapy; výkony cévní chirurgie; lidé; Esophageal and Gastric Varices; Hypertension, Portal