Pánevní aktinomykóza u žen s intrauterinní antikoncepcí (IUD) - Pospíšil, Miroslav; Kheck, M; Příborský, Pavel (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 1998)
Na základě vlastního pozorování popisují autori aktinomykózu děložních adnex. Zamýšlejí se nad diagnostikou a terapií této choroby a upozorňují na obtížnost stanovení exaktní diagnózy vzhledem k značné variabilitě klinického a nevyhraněnosti sonografického obrazu. Podtrhují nezbytnost cíleného a extenzivního laboratorního vyšetřování ve všech případech chronického zánětlivého procesu v dutině břišní a zvláště v malé pánvi, především v souvislosti s inzercí IUD.
Keywords: Humans; pánev; Intrauterine Device Expulsion; pánevní zánět; ženské pohlaví; Actinomycosis; Pelvis; Adult; aktinomykóza; Adnexa Uteri; Female; dospělí; lidé; Pelvic Inflammatory Disease; adnexa uteri; vypuzení nitroděložního tělíska