Syphilis secundaria recens u těhotné ženy - Machovcová, Alena; Konkoľová, Radmila; Pospíšilová, Dagmar; Třešňák Hercogová, Jana (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 1998)
Autoři předkládají popis prípadu pacientky s izolovanými slizničními projevy II. stadia neléčené syphilis ve 30. týdnu gravidity. V diskusi se zabývají diferenciální diagnostikou projevů v ústech a upozorňují na pravidelnou péči o gravidní ženy v poradnách pro těhotné a nutnost pravidelného vyšetřování během gravidity.
Keywords: diferenciální diagnóza; těhotenství; kojenec; peniciliny; mužské pohlaví; Infant; Adult; Treponema; Penicillins; dítě; Child; syfilis; Infant, Newborn; ženské pohlaví; novorozenec; Humans; Pregnancy; třetí trimestr těhotenství; Pregnancy Trimester, Third; Syphilis; Diagnosis, Differential; dospělí; Female; lidé; Male