Parametry oxygenace a hemodynamiky u nemocných v kritických stavech - Kazda, Antonín; Valenta, Jan; Stříteský, M; Polívková, J; Hendl, J; Vondráček, V (Anesteziologie a neodkladná péče, 1999)
Ve dvou souborech kriticky nemocných byly hodnoceny parametry hemodynamiky a oxygenace získávané pravostrannou srdeční katetrizací pomocí Swan-Ganzova katétru. První soubor tvořilo 15 nemocných s multiorgánovou dysfunkcí (109 vyšetření), druhý 20 nemocných po kardiochirurgickém výkonu se syndromem nízkého srdečního výdeje (100 vyšetření). Byly hodnoceny a srovnány: srdeční výdej (CI), systémová a plicní cévní rezistence (SVRI a PVRI), paO2/FiO2, plicní zkraty (Qs/Qt), dodávka a spotřeba O2 (DO2, VO2), hladina hemoglobinu (Hb) a laktatemie. V obou souborech se pohybovaly hodnoty CI v referenčních mezích. Index paO2/FiO2 byl v 1. souboru snížen v 86,1 % do hodnot typických pro syndrom akutní dechové tísně, ve 2. souboru jen ve 14 %. Hladiny Hb byly v obou souborech sníženy pod dolní hranici referenčního rozmezí. DO2 byla snížena v 65,1 %, resp. v 57 %, VO2 byla snížena ve 41,3 %, resp. v 11 %. Laktatemie byly zvýšeny v 19,9 %, resp. v 27,6 %. V obou souborech byl zjištěn statisticky významný vztah (p<0,01) pro DO2/VO2; v 2. souboru navíc pro CI/DO2 a CI/VO2. V obou souborech nebyla zjištěna významnost vztahu laktatemie k CI, DO2 ani k VO2. Diskutuje se o názorech na význam laktatemie pro rozpoznání tkáňové hypoxie.
Keywords: Cardiac Catheterization; hemodynamika; lidé; spotřeba kyslíku; srdeční katetrizace; Multiple Organ Failure; Oxygen Consumption; Cardiopulmonary Resuscitation; Critical Care; Acidosis, Lactic; péče o pacienty v kritickém stavu; acidóza laktátová; kardiopulmonální resuscitace; Humans; multiorgánové selhání; Hemodynamics