Candida krusei (Cast.) Berkhout - potenciální patogen se vzrůstajícím významem - Otčenášek, Miloš; Buchta, Vladimír (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 1998)
Autoři soustřeďují informace o biologických vlastnostech, ekologii a patogenitě Candida krusei. Uvádějí výčet forem onemocnění působených touto kvasinkou a profil její citlivosti k antimykoti- kům. Zdůrazňují odlišnost C. krusei od druhu C. albicans a analyzují faktory umožňující její propagaci. Za hlavní příčinu růstu počtu kolonizací a infekcí vyvolávaných C. krusei autoři považují rezistenci této kvasinky k flukonazolu. Populace C. krusei odolná k flukonazolu je selekována z rámce ostatních citlivých druhů kandid především u hospitalizovaných nemocných. Přestože současné názory na ovlivnění spektra kvasinek flukonazolem nejsou jednotné, autoři přisuzují tomuto systémovému antimykotiku výrazný podíl na růstu významu C. krusei.
Keywords: Fluconazole; antibiotická rezistence; Drug Resistance, Microbial; Candida; flukonazol