Progresivní multifokální leukoencefalopatie (PML): morfologické možnosti diagnostiky klasickými metodami a in situ hybridizací - Nováková Kodetová, Daniela; Jirásek, Adam; Briner, J; Fales, E (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 1999)
Progresivní multifokální leukoencefalopatie je onemocnění způsobené infekcí JC virem. Onemocnení postihuje většinou pacienty s imunodeficitem, při hematologických onemocněních nebo nemocné léčené radioterapií. Při onemocnění se objevují ložiska demyelinizace s histologicky prokazatelnou atypickou astroglií a oligodendroglií, ve které se nacházejí typické intranukleární inkluze. Progresivní multifokální leukoencefalopatie a její ověření je dokumentováno na třech případech. Dva pacienti zemřeli na progresi maligního nádoru a leukoencefalopatie se vyskytla jako komplikace jejich základního onemocnění. Třetím případem bylo bioptické vyšetření pacientky po transplantaci ledvin. Materiál byl vyšetřen optickou mikroskopií, elektronmikroskopicky a metodou in situ hybridizace. Z výsledků vyplývá, že in situ hybridizace je ze všech použitých přístupů nejspecifičtější, jednoduchá a spolehlivě prokazuje virovou infekci i v případech, ve kterých je histologicky detekovatelná leze diskrétní nebo nepříznačná, a v buňkách, ve kterých ji ostatními metodami nemůžeme odhalit.
Keywords: progresivní multifokální leukoencefalopatie; Leukoencephalopathy, Progressive Multifocal; lidé; hybridizace in situ; In Situ Hybridization; Humans