Imunohistochemická detekce cytokinových receptorů na kryostatových tkáňových řezech - Kumberová, A; Jirásek, Adam; Koubek, Kristián; Kolářová, Marie (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 1999)
studie byla zaměřena na stanovení exprese membránových cytokinových receptorů na kryostatových tkáňových řezech s použitím vysoce citlivého systému s biotin-streptavidinem. Byly použity monoklonální protilátky proti cytokinovým receptorům vybrané ze 6. mezinárodního workshopu o lidských leukocytámích diferenciačních antigenech: CD25 (IL.2Ra), CD95 (FAS antigen), CD116 (GM-CSFR), CD117 (SCFR), CD120a (TNFR I), CD120b (TNFR H), CD121a (IL-IR I), CDwl23 (IL3R), CD124 (IL.4R), CD126 (DL-GR), CD127 (IL-TR), CDwl28 (IL-8R), CD130 (gp 130), CD131 (IL-3Rβ), CD132 (IL.2Ry), CD134 (OX-40), CD135 (FLT3/FLK2). Patologické tkáně (uzliny a sleziny) byly odebrány 12 pacientům s diagnózami: folikulárního non-Hodgkinova lymfomu, periferního T non Hodgkinova lymfomu, B-lymfomu, myelomu, Hodgkinovy choroby, dva případy B-lymfomu bohatého na T lymfocyty, autoimunitní hemolytické anémie, rudimentární granulomatózní lymfadenitidy, dva případy idiopatické trombocytopenické purpury a lymfedému. Z výsledků vyplývá, že imunohistologická metoda využívající při průkazu cytokinových receptorů nativních zmrazených tkání, monoklonálních protilátek a vizualizačního systému s biotin-streptavidinem je mimořádně vhodnou detekční metodou pro přesnější lokalizaci cytokinových receptorů ve tkáních.
Keywords: imunohistochemie; Neoplasms; Diagnosis, Differential; nádory; Lymph Nodes; zalévání tkání; diferenciální diagnóza; Immunohistochemistry; lymfatické uzliny; Tissue Embedding; lidé; receptory cytokinové; Receptors, Cytokine; Humans