Informovanost žen před operací pro karcinom prsu a po ní - Skala, Evžen; Dienstbier, Zdeněk (Praktický lékař, 1998)
Pomocí ankety s 9 otázkami se autoři otázali 249 žen, operovaných v minulosti na karcinom prsu, na jejich zkušenosti se samovyšetřováním, s pravidelností prohlídek u lékaře, s informo- vaností ze strany lékaře během vyšetřování a léčení. Vyjadřovaly se k formě lékařovy informace a k svému životu po ukončení základní protinádorové léčby. Sdělovaly svůj názor na nově připravený soubor pěti velmi krátkých zdravotních informací - letáků, určených pro na sebe navazující etapy diagnostikování a léčení nádoru prsu. Z výsledků lze shrnout: znalosti žen o podstatě, průběhu a léčení karcinomu jsou malé. Vědomí, že je třeba vzít na sebe jistou část odpovědnosti za své zdraví, není časté. Spolupráce pacientek s nemocničními lékaři byla na nízké úrovni. Ze strany lékařů byla malá snaha se angažovat v psychosociální podpoře těchto žen. Tuto mezeru budou muset zatím vyplňovat dobrovolně humanitární onkologické organizace. Cesta k humanizaci medicíny bude ještě dlouhá.
Keywords: Carcinoma; informovaný souhlas pacienta; nádory prsu; ženské pohlaví; Breast Neoplasms; Informed Consent; Humans; Female; Physician-Patient Relations; lidé; vztahy mezi lékařem a pacientem; karcinom