Hledání vhodných markerů pro predikci krvácení při iatrogenní trombocytopenii pomocí neuronových sítí - Straka, Libor; Šebesta, Václav; Kmoníček, Miloslav (Lékař a technika, 1998)
Podám trombocytárního koncentrátu, jako prevence vzniku krvácivých stavu u pacientů s iatrogenni trombocytopenii je pro lékaře zpravidla spojeno s velmi obtížným rozíiodovánim. Podá-li trombocytárni koncentrát, výrazně sníti riziko závažných krvácivých stavů, avšak aloimunizuje nemocného a sníží tak účinnost každého dalšího náplavu trombocytů. Nepodá-li trombocytární koncentrát, k aloimunizaci sice nedojde, ale zvyšuje se riziko závažných krvácivých projevů, které mohou skončit i letálně. Z uvedeného vyplývá, že rozhodnutí o podání či nepodáni trombocytárniho koncentrálu je vždy velmi závažným krokem a chybná volba může mít pro další pacientův osud závažné důsledky. V tomto příspěvku je popsán způsob výběru markerů, ťj. ze statistického hlediska důležitých parametrů, které měly vliv na krvácení pacienta v dosud známých přípádech pomocí metody GUHA Tyto parametry budou použity pro trénováni vícevrstvé neuronové sítě, která bude sloužit pro predikci krvácivých stavů a bude základem systému pro podporu rozhodování.
Keywords: Neural Networks, Computer; krvácení; Hemorrhage; biologické markery; Thrombocytopenia; Biomarkers; imunizace; Immunization; trombocytopenie; neuronové sítě