Porovnanie vybraných parametrov u obéznych a neobéznych detí - Béderová, Alžbeta; Babinská, Katarína; Magálová, Tatiana; Brtková, A; Kudláčková, M (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 1999)
V práci boli v skupine 11 - 18-ročných obéznych a neobéznych probandov porovnávané vybrané parametre, ktoré majú úzky vzťah k vzniku a vývoju kardiovaskulámych ochorení. Vo všetkých testovaných parametroch - systolický a diastolický tlak, hladiny sérových lipidov, aterogénny rizikový index - boli nálezy v súboroch obéznych detí nepriaznivejšie na hladine významnosti od P < 0,05 - 0,001. Prevalencia suboptimálnych nálezov všetkých sledovaných parametrov, predovšetkým však krvného tlaku, triacylglycerolov a rizikového indexu, bola v súboroch obéznych probandov vyššia v porovnaní s deťmi a dospievajúcim s normálnou hmotnosťou. Podobne prevalencia pozitívnej rodinnej anamnézy, v zmysle výskytu hypertenzie, ischemickej choroby a infarktu myokardu u rodičov do 50. roku veku, bola v súboroch obéznych vyššia. Porovnanie sledovaných ukazovateľov zdravotného stavu medzi obéznymi a neobéznymi probandami potvrdilo, že obezita ako jeden z rizikových faktorov je významne častejšie sprevádzaná ďalšími nepriaznivými nálezmi - dyslipidémiou, hypertenziou, čím sa potencuje riziko včasného nástupu kardiovaskulárneho ochorenia v dospelom veku.
Keywords: Epidemiologic Methods; tělesná hmotnost; Obesity; Humans; Body Height; Blood Pressure; Lipids; Risk Factors; epidemiologické metody; krevní tlak; Adolescent; rizikové faktory; lidé; mladiství; Body Weight; dítě; tělesná výška; Child; obezita; lipidy