Přínos videotorakoskopie a videoasistovaných hrudních zákroků v diagnostice a léčbě onemocnění hrudní dutiny (zkušenosti se 155 zákroky) - Čapov, Ivan; Jedlička, Václav; Čtvrtečková, Dagmar; Pavlík, Martin (Rozhledy v chirurgii, 1999)
Videotorakoskopické a videoasistované hrudní zákroky patří v dnešní době ke standardním postupům v hrudní chirurgii. Autori hodnotí výsledky získané u 155 operačních zákroků. Všímají si zejména indikací, komplikací a výsledků léčby. Nejčastějšími indikacemi k zákroku byly spontánní pneumotorax, fluidotorax, plicní fibróza a bronchogenní karcinom. V případech bronchogenního karcinomu se jednalo ve většině případů o staging. Komplikace byly pozorovány ve 14 případech (9 % ). Z toho bylo 5 peroperačních komplikací (3,2 %) a 9 pooperačm'ch (5,8 %).
Keywords: Thoracic Diseases; Video Recording; Minimally Invasive Surgical Procedures; nemoci hrudníku; lidé; Thoracic Surgical Procedures; audiovizuální záznam; miniinvazivní chirurgické výkony; torakoskopie; hrudní chirurgické výkony; Thoracoscopy; Humans