Centrální ruptury jater u polytraumatizovaných - Michek, Jaroslav; Kubačák, Jan; Vrastyák, J; Melichar, V; Zelníček, Petr (Rozhledy v chirurgii, 1999)
Autori hodnotí klinický materiál operovaných pro poranění jater u polytraumatizovaných za 15 roků.Analyzují přínos nových zobrazovacích technik především zavedením spirálního CT v diagnostice poranění jater a sdružených poraněm orgánů dutiny břišní a retroperitonea. To umožňuje u stabilizovaných pacientů při poranění I., II. a v některých případech i III. stupně dát přednost konzervativnímu léčebnému postupu. V posledních 3 letech autoři ošetřovali 5 nemocných s centrální ruptúrou jater v rámci polytraumatu. V souladu se zkušenostmi největších traumatologických center v USA a ve Švýcarsku stanoví kritéria pro konzervativní postupy zejména u nemocných v mladších věkových skupinách.
Keywords: Multiple Trauma; Liver; Hemoperitoneum; játra; ruptura; hemoperitoneum; Humans; polytrauma; Rupture; lidé