Hydrofobicita Klebsiella pneumoniae po účinku ofloxacínu, pefloxacínu a tobramycínu - Hoštacká, Anna (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 1999)
Študovali sme ovplyvnenie povrchovej hydrofobicity kmeňa Klebsiella pneumoniae po účinkuofloxacínu, pefloxacínu a tobramycínu v subinhibičných koncentráciách (1/4, 1/8 a 1/16 MIC). Tes-tované antibiotiká v koncentračnej závislosti znížili bunkovú povrchovú hydrofobicitu. Najúčinnej-šia redukcia bola zistená po pôsobení 1/4 MIC testovaných antibiotík. Bunková hydrofobicitaúčinkom týchto koncentrácií bola znížená na 44 % (ofloxacín), 50,7 % (pefloxacín) a 56,1 % (tobramy-cín) kontrolných hodnôt.
Keywords: povrchové vlastnosti; Ofloxacin; tobramycin; antibakteriální látky; Anti-Bacterial Agents; bakteriální adheze; Klebsiella pneumoniae; Tobramycin; Surface Properties; Bacterial Adhesion; ofloxacin