Využití "comet assay" při hodnocení profesionální expozice pracovníků v koksárnách - Mračková, Gabriela; Binková, B; Pilčík, T; Peterka, V; Gajdošová, D; Šrám, R (Pracovní lékařství, 1999)
Výroba koksu představuje jednu z nejvyšších expozic polycyklickým aromatickým uhlovodíkům (PAU) v pracovním prostředí. Genotoxické účinky PAU na stropu koksárenské baterie byly hodnoceny metodou „Single cell gel assay“ („comet assay“), která odhaluje jednořetězcové zlomy a alkalilabilní místa DNA (biomarker expozice). Vnímavost jedinců k působení PAU byla analyzo- vána detekcí polymorfismu genů glutathion S-transferázy M1 (GSTM1) a N-acetyl transferázy 2 (NAT-2) (biomarkery vnímavosti). Studie zahrnuje 24 pracovníků koksáren, kontrolní skupinu tvoří 12 pracovníků železáren a dalších 16 osob z města. Expozice PAU byla hodnocena osobními odběrovými soupravami 8 hodin před odebráním vzorků krve a moče. Pracovníci z koksáren byli expono- váni karcinogennímu PAU (medián, rozpětí) za směnu 18,7 mg/m 3 (5,1 - 300,2 mg/m 3 ), kontrola ze železáren 0,41 mg/m 3 (0,12 - 1,22 mg/m 3 ), kontrola z města 0,58 mg/m 3 (0,09 - 1,64 mg/m 3 ). Při detekci poškození DNA metodou „comet assay“ v periferních lymfocytech bylo hodnoceno % DNA v ocase komety (%T) a délka ocasu komety (TL) v mm. Nejvyšší úroveň %T a TL byla pozorována u kontrolní skupiny ze železáren 14,5 (6,1 - 15,7), 23,5 (11,6-35,8) vs. 6,2 (13,2 - 15,4) a 11,4 (7,4 - 29,5) u exponované skupiny a 5,9 (3,8 - 11,0), 10,9 (8,4 - 20,0) u kontrolní skupiny z města. Rozdíly nebyly pozorovány ani při použití koeficientu disperze. Parametry „comet assay“ nebyly ovlivněny kouřením ani genotypy GSTM1 a NAT-2. Určení parametrů „comet assay“ v periferních lymfocytech pracovníků koksáren neodráželo expozici karcinogenním PAU v koksárenských emisích.
Keywords: Coke; polycyklické aromatické uhlovodíky; Occupational Exposure; poškození DNA; látky znečišťující vzduch v pracovním prostředí; DNA Damage; Adult; dospělí; Air Pollutants, Occupational; Humans; biologické markery; koks; lidé; Polycyclic Aromatic Hydrocarbons; Biomarkers; pracovní expozice; Carcinogens; karcinogeny