Zdravotní rizika kardiovaskulárních onemocnění učitelů - Hlávková, Jana; Blažková, Vlasta (Pracovní lékařství, 1999)
Projekt byl zaměřen na vyhledávání osob se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění: tj. na osoby se zvýšenou reaktivitou kardiovaskulárního systému, s arteriální hypertenzí, osoby hůře snášející psychickou pracovní zátěž a na osoby s další- mi rizikovými faktory kardiovaskulárních onemocnění mezi učiteli pražských základních škol. Pro vytypované osoby byla připrave- na cílená intervence se snahou snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Zároveň byly sledovány vztahy mezi jednotlivými rizikovými faktory kardiovaskulárních onemocnění a vztahy rizikových faktorů a kardiovaskulární reaktivity k celé řadě aspektů jako je typ chování, osobnostní charakteristiky, životní postoje, vlivy profesní i mimoprofesní apod. Výsledky vyšetření prokázaly vysokou přítomnost rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění u vyšetřeného souboru, zejména arteriální hypertenze (31,6 %), nadváhy (43 %), hypercholesterolemie (35,3 %), kouření (43 %) a velmi nízké pohybové aktivity. Zároveň se potvrdila vysoká neuropsychická pracovní zátěž učitelů. Bylo zjištěno vysoké procento osob s rizikovými typy chování a postojů (32,5 %) a vysoká celková i pracovní frustrace (40 %). Z výsledků vyšetření vyplynulo, že hůře vnímají a reagují na psychickou pracovní zátěž osoby mladšího věku, u nichž je i emocionální ladění a prožívání posunuto více k pesimisticko-depre- sivnímu. Vyhodnocení vztahů a závislostí vybraných ukazatelů tlaku krevního a srdeční frekvence k vytypovaným rizikovým fakto- rům potvrdilo zvýšenou reaktivitu kardiovaskulárního systému (zejména diastolického tlaku a srdeční frekvence) u rizikových osob.
Keywords: dospělí; Stress, Physiological; Female; Mentors; Adult; ženské pohlaví; Life Style; životní styl; lidé; fyziologický stres; Risk Factors; pracovní zátěž; Male; Cardiovascular Diseases; rizikové faktory; kardiovaskulární nemoci; školitelé; lidé středního věku; mužské pohlaví; Middle Aged; Workload; Humans