Divertikulární choroba tračníku - Antoš, František (Postgraduální medicína, 1999)
V souvislosti s nedávným onemocněním prezidenta republiky se dostala divertikulámí choroba tlustého střeva do popředí zájmu široké laické veřejnosti. Četné dotazy týkající se tohoto onemocnění, zvláště pokud jde o jeho nebezpečnost, směřují do lékařských kruhů různých odborností, a proto stručný souhrn poznatkůů v této oblasti bude snad vítaný. Z různých epidemiologických studií je známo, že v průmyslově vyspělých zemích trpí obyvatelé divertikulámí chorobou tlustého střeva (dále jen d. ch.) ve věku 40 až 60 let asi ve 30 %, lidé starší 60 let dokonce ve více než 60 %. Ne všichni však mají obtíže, které by bylo možné označit za závažné, dokonce v řadě případů je choroba klinicky zcela němá. V průměru u každého pátého postiženého d. ch. se rozvine komplikace - od prostého zánětu až k těžké a často smrtící peritonitidě či krvácení. Asi 20 až 30 % takto postižených vyžaduje urgentní chirurgický zásah. Záludností d. ch. je, že z klinicky zcela němé choroby může během několika hodin dojít k smrtící komplikaci. Z uvedeného vyplývá, že život ohrožující jsou jen komplikace divertikulární choroby. Komplikace zpravidla dělíme na krvácivé a zánětlivé.
Keywords: Abscess; divertikulitida tlustého střeva; Diverticulosis, Colonic; Diverticulitis, Colonic; Peritonitis; divertikulóza tlustého střeva; absces; Humans; lidé; peritonitida