Serum prolactin levels during one year treatment with risperidone. A case report - Balon, Richard (Psychiatrie (Praha, Print), 1999)
Během podávání risperidonu dochází ke zvýšení hladin prolaktinu. Nicméně, hladiny prolaktinu během dlouhodobého podávání risperidonu nebyly zatím systematicky studovány. Tato kazuistika poprvé popisuje zjištění opakovaně zvýšených hladin prolaktinu v průběhu jednoroční léčby risperidonem. Jedenapadesátiletá pacientka trpící chronickou paranoidní shizofrenií byla v rámci výzkumné studie léčena po dobu jednoho roku risperidonem v dávce 6 mg denně. Hladina prolaktinu byla v mezích normy (5 ng/ml) před zahájením léčby, ale byla opakovaně zvýšena během jednoroční léčby risperidonem. Hladiny se pohybovaly od 88 ng/ml do 127 ng/ml (normální hladina pro postmenopausální ženy: 2-20 ng/ml). Během celého roku nebyla pozorována galaktorhea.
Keywords: risperidon; Prolactin; dospělí; Risperidone; Adult; lidé; prolaktin; Humans; paranoidní schizofrenie; lidé středního věku; Schizophrenia, Paranoid; Middle Aged; ženské pohlaví; Female