Základní principy a význam rychlých sekvencí pro zobrazování magnetickou rezonancí - Viták, Tomáš; Seidl, Zdeněk; Obenberger, Jiří; Krásenský, Jan; Daneš, Jan; Peterová, Věra (Lékař a technika, 1999)
Článek „Základní principy a význam rychlých sekvencí pro zobrazování magnetickou rezonancí'' se snaží přiblížit čtenáři současné tendence směřující ke zkráceni vyšetřovací doby v dynamicky se rozvíjející dnes jit rutinně používané diagnostické zobrazovací metodě - magnetické rezonanci Protože s narůstající dobou trvání prováděného vyšetření rostou nejenom ekonomické náklady na dané vyšetření, ale i nepohodlí pacienta a především pravděpodobnost degradace výsledného obrazu pohybovými artefakty, byla a stále je otázka zkrácení doby daného vyšetirení klíčovou pro úspěšnou realizaci vlastního vyšetření Je zřejmé, že mnohá dnesjtz rutinní vyšetření (např. vyšetření orgánů hrudníku či některá angiografická vyšetření vyžadující synchronizaci s dechovou či tepovou aktivitou a téměř všechna dynamická vyšetirení) by bez existence tzv. lehlých sekvencí nebylo možjno vůbec provést.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; Physics; lidé; fyzika; magnetická rezonanční tomografie; Humans