Konfokální mikroskopie a trojrozměrná analýza biologických objektů - Kubínová, Lucie; Janáček, Jiří (Lékař a technika, 1999)
Mezi hlavni přednosti konfokální mikroskopie ve srovnaní s klasickou optickou mikroskopii patři možnost zaznamenávat série digitalizovaných obrazů relativně tenkých optických řezů vedených i tlustším vzorkem. V článkuje ukázáno využití těchto sérií obrazů, jak při vizualizaci, tak i při kvantifikaci trojrozměrných objektů: Jsou popsány různé typy rekonstrukcí objektů, které lze proostřit konfokálním mikroskopem, i měření jejich geometrických charakteristik s využitím stereologických metod. Podrobněji je přiblížena stereologická metoda užívající virtuální fakirské sondy pro odhad objemu i povrchu studovaného objektu.
Keywords: Software; software; Computational Biology; lidé; Microscopy, Confocal; konfokální mikroskopie; výpočetní biologie; Humans