Nežádoucí reakce kůže na sluneční záření a xenobiotika v životním prostředí - Ditrichová, Dagmar; Jírová, Dagmar; Kolářová, Hana; Kejlová, K; Bendová, Hana (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 1999)
Aktuálním problémem současnosti je nárůst nežádoucích kožních reakcí při expozici slunečnímu záření. Fotosenzibilizační kožní reakce je projevem destrukce biologických systémů v kůži, která je vyvolána interakci záření a xenobiotika, které zářeni absorbuje. Fotosenzibilizační reakce v kůži může být navozena pouze zářením, které pronikne až k povrchu dermis a je xenobiotikem absorbováno. Ze spektra slunečního záření je nejčastější příčinou fotosenzibilizační reakce oblast 320 - 400 nm (UVA a v menší míře UVB), ale v určitých případech může být příčinou reakce i oblast viditelného světla (napr. u barviv). Fotosenzibilizace na chemické látky může b3H navozena širokou škálou látek, které se dostávají do organismu cestou perorální, inhalací, parenterální aplikací injekčné nebo lokálním kontaktem s kůží. Rozsáhlou skupinu přípravků s obsahem fotoaktivních látek tvoří kromě řady léků nejrůznější kosmetické a dezinfekční prostředky, průmyslové chemikálie, barviva v textiliích, rostliny aj. Fotosenzibilizující reakce může být vyvolána dvěma mechanismy. Jde buď o reakci fototoxickou, nebo reakci fotoalergickou. Je detailně popsán mechanismus 9bou reakcí a strategie identifikace fotosenzibilizujících látek. Průkaz fotosenzibilizačních vlastností u nových chemických látek je nezbytným předpokladem jejich bezpečného užívání. Pro účely screeningu jsou navrhovány validované alternativní metodické postupy in vitro na tkáňových kulturách. Testy in vitro by měly vždy předcházet testům na zvířatech a testům u lidí. Umožňují za standardních podmínek získat objektivní hodnocení potenciálu fototoxicity a relevantní informaci o mechanismu účinku testované látky na celulární úrovni. V návaznosti na testy ve tkáňové kultuře je pak možno testování in vivo provádět na omezeném počtu exponovaných zvířat a lidských dobrovolníků a s minimálním rizikem jejich poškození.
Keywords: fotosenzibilizující látky; Photosensitizing Agents; Xenobiotics; Humans; Photosensitivity Disorders; Dermatitis, Phototoxic; poruchy fotosenzitivity; xenobiotika; fototoxická dermatitida; lidé