Výskyt rezistentních kmenů Streptococcus pneumoniae na kojeneckém oddělení NsP Karviná - Grabowiecka, Anna; Gawlas, W; Paučková, D; Urbášková, Pavla; Motlová, Jitka; Šebáková, Helena (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 1999)
Cíl práce: Sdělení o prolongovaném výskytu rezistentních kmenů Streptococcus pneumoniae na kojeneckém oddělení NsP Karviná. Metodika: Rezistentní kmeny Streptococcus pneumoniae byly izolovány z výtěrů z nosů a uší u hospitalizovaných dětí. Materiál na bakteriologické vyšetření byl odebírán na kojeneckém oddělení v indikovaných pripadech v rámci běžného provozu oddělení. Izolované kmeny byly zasílány do NRL SZÚ k potvrzení rezistence a k typizaci. Výsledky: Od prosince 1996 do března 1997 byl izolován multirezistentní kmen Streptococcus pneumoniae sérotypů 19A s vysokou rezistencí k penicilínu celkem u 18 kojenců. Kmen byl izolován z nosů a ušních sekretů. Děti byly hospitalizovány a léčeny antibiotiky pro bakteriální infekce různé etiologie. V době izolace těchto kmenů byla většina dětí v dobrém klinickém stavu. Nejkratší doba od prijetí dítěte k hospitalizaci do izolace rezistentního kmene byla 7 dnů. K zamezení dalšího šíření se osvědčila pnsná izolace dětí. Závěr: Na základě prolongovaného výskytu vysoce rezistentních kmenů Streptococcus pneumoniae na kojeneckém oddělení NsP Karviná je možno potvrdit nebezpečnost šíření těchto kmenů. K zamezení šíření se osvědčila rychlá informace klinických pracovníků, striktní izolace dětí a dodržování tradičních protiinfekčních opatření.
Keywords: Streptococcus pneumoniae; antibiotická rezistence; Pneumococcal Infections; nos; infekce spojené se zdravotní péčí; Nose; otitida; Drug Resistance, Microbial; pneumokokové infekce; Otitis; Cross Infection; Humans; Infant; kojenec; dítě; lidé; Child