Neuroprotektívny účinok pilokarpínu a hladina kyseliny glutamovej v tkanivových štruktúrach zadného segmentu oka - Veselovský, J; Oláh, Zoltán (Česká a slovenská oftalmologie, 1999)
V práci sú uvedené súvislosti s aplikovaním pilokarpínu v liečbe glaukómového ochorenia. Z pokusov in vivo na hovädzích očiach vyplýva, že pilokarpín popri ovplyvnení tkanivových štruktúr predného segmentu oka s následným znížením VOT preniká a pôsobí aj v tkanivových štruktúrach zadného segmentu oka. Po interakcii s kyselinou glutamovou prispieva ku zachovaniu gangliových buniek centrálnej časti sietnice a tým má brzdiaci vplyv na rozvoj morfologických i funkč- ných zmien pri glaukómovom ochorení.
Keywords: Pilocarpine; Glaucoma; skot; pilokarpin; retina; Animals; Cattle; kyselina glutamová; Retina; zvířata; glaukom; Glutamic Acid