Význam biopsie ledviny v současné nefrologii - Matoušovic, Karel; Martínek, Vojtěch; Špatenka, Jaroslav; Kolský, Alexander; Janda, Jan; Rossmann, Pavel; Chadimová, Mária (Praktický lékař, 1999)
Technika odběru a morfologického vyšetření bioptického vzorku ledviny je dobře propracována a diagnostický význam renální biopsie a její přínos pro léčbu předčí s výkonem spojené riziko. Důležitý je popis vzorku nefropatologem, dokonale orientovaným v oboru. Při posuzování bioptického nálezu je nutno se soustředit nejen na změny glomerulů, ale i tubulů, intersticia a cév. Indikace k biopsii ledviny jsou trvale upřesňovány a postupně jich ubývá. Biopsie je nutná při podezření na rychle progredující glomerulonefritidu, u nejasné příčiny protrahovaného akutního selhání ledvin, u chronických glomerulonefritid, které nereagují na kortikoidní léčbu, před podáním cytostatik a při nemožnosti stanovit diagnózu na základě klinického rozboru. Diagnóza choroby, která nemá imunitní podklad, ochrání pacienta před rizikem event. imuno- supresivní léčby. Odhad proporce zaniklého parenchymu ledvin z bioptického vzorku umožní včasné zavedení léčby, která může zpomalit progresi k chronickému selhání. Biopsie transplan- tované ledviny je nepostradatelná v diferenciální diagnostice rejekční nefropatie a volbě léčby. Nové metody vyšetření vzorku jistě přinesou další diagnostické poznatky, v současnosti však je pro klinickou potřebu dostačující světelná, imunofluorescenční a elektronová mikroskopie.
Keywords: Nephrology; Kidney Diseases; jehlová biopsie; Biopsy, Needle; nefrologie; nemoci ledvin