Přínos rutinních endoskopických biopsií sliznice duodena pro záchyt celiakie dospělých - první zkušenosti - Albín, Aleš; Bužga, Radim; Dvořáčková, Jana; Šmajstrla, Vít (Praktický lékař, 1999)
Výskyt celiakie je mnohem vyšší, než se dříve předpokládalo, a řada nemocných uniká řadu let správné diagnóze. Vycházeli jsme z toho, že 1. celiakie (glutenová enteropatie) je často oligosymptomatická, asymptomatická nebo se projevuje netypicky, 2. je v populaci častá, 3. oligo- nebo asymptomatičtí nemocní mají z léčby (tedy dodržování bezlepkové diety) prospěch, 4. podezření na celiakii lze vyslovit na základě histologického vyšetření sliznice duodena (duodenoskopie je součástí každé gastroskopie). Na základě těchto předpokladů je logická úvaha o provádění biopsií ze sliznice duodena při každém gastroskopickém vyšetření, ať je prováděno z jakékoliv indikace. Během jednoho roku jsme provedli biopsii sliznice duodena u 240 nemocných, endoskopovaných z různých indikací. Vzorek byl histologicky vyšetřen a podezření na celiakii bylo patologem vysloveno u 9 nemocných (3,7 %). U všech byla diagnóza následnými vyšetřeními potvrzena. Naše nálezy potvrzují vysoký výskyt celiakie v naší populaci a to, že často uniká diagnóze. Biopsie z duodena provedená při endoskopii je nezatěžující a pro diagnózu celiakie vysoce přínosná. Měla by se stát běžnou součástí každé gastroskopie, zvláště u nejasných dyspepsií, průjmů, anémii, osteopenii, ekzémů a únavových syndromů.
Keywords: Middle Aged; biopsie; mužské pohlaví; Duodenum; Biopsy; ženské pohlaví; dospělí; Endoscopy, Gastrointestinal; Humans; Adult; lidé; Female; Celiac Disease; lidé středního věku; gastrointestinální endoskopie; celiakie; Male; duodenum